Undvik överhettning av Köksknivar: Enkel guide
När man slipar köksknivar med fel utrustning är det möjligt att överhettning inträffar. Detta innebär att kniven upphettas över sin anlöpningstemperatur, vilket resulterar i att den förlorar en del av sin hårdhet och skärpan långvarighet minskar drastiskt.
Men hur undviker du detta problem? Här är några enkla tips:
Använd rätt sliputrustning:
Slipstenar, rullslipar och keramiska- eller diamantbrynen är utmärkta val för att undvika överhettning. Dessa verktyg används för hand och kan inte generera den hastighet eller värme som krävs för att överhettning ska inträffa.
Undvik maskiner som inte är optimerade:
Många bandslipmaskiner och bänkslipmaskiner har motorer som snurrar vid nästan 3000 varv per minut, vilket är alldeles för snabbt för att hantera härdat stål. Friktionsvärmen som genereras under slipningen kan överskrida anlöpningstemperaturen för många knivar, vilket vanligtvis är runt 200 grader. Om du nu ska slipa med maskiner använd slipmedel som skär extremt bra, så som CBN, keramiskt eller kiselkarbid. Samt ha maskiner som har helt variabel hastighet. Ska du avverka mycket använd i så fall låg grit eller kornstorlek.
Lär känna ditt knivstål:
Anlöpningstemperaturen kan variera beroende på knivstål, och den kan ligga inom intervall från 150 grader upp till nära 600 grader.
Därför är det viktigt att förstå ditt specifika knivstål för att undvika överhettning. Att komma över 150 grader är faktiskt inte så svårt att göra. Om du nu råkat anlöpa kniven, så är det delen på kniven som blivit anlöpt som har försämrade egenskaper. Hur djupt anlöpningen sträcker sig i knivbladet beror på temperaturen och hur känsligt stålet är.
Genom att följa dessa enkla riktlinjer kan du behålla skärpan på dina köksknivar och undvika överhettning.