Kromstål- Även kallat Rostfritt stål
Dessa knivar används världen över och är de populäraste i vardagsköken samt professionella miljöer på grund av dess fantastiska egenskaper.
Varför gör krom så att knivarna blir rostfria? (Rosttröga).
När man legerar knivblad med tillräckligt högt krominnehåll runt 14% eller mer så bildas ett tillräckligt täckande skikt med kromoxid runt kniven när det utsätts för luft. Detta kromoxidsskikt förhindrar att kniven rostar.
Kromstål av lite hårdare typ håller skärpan väldigt bra, hyffsat lättslipade och kan underhållas med de flesta underhållsverktyg.
Knivar i detta utförande är väldigt bra all-around. Man behöver inte vara stressad att akut torka av kniven direkt efter du skurit något surt eller att kniven skulle vara ytterst lite fuktig när man lägger ifrån sig den en stund. Dock måste det alltid finnas utrymme för den att självtorka, annars kommer man snart få en fläckig kniv som senare utvecklar rost eller rostgropar.
Rostfritt knivstål tycker jag är lite missvisande, då man behöver minst 18 % krom samt 8 % nickel för att få fram ett riktigt bra rostfritt stål. Tyvärr gör så hög nickelhalt att stålet ej blir härdbart och kan då inte bli ett vettigt knivstål.
Det är bättre att tänka att stålet i kniven är rosttrögt mer än rostfritt.