Skip to main content
Inlägg

Underhållsverktyg för köksknivar

Skärpstavar

Ett av de bättre verktygen för att hålla uppe skärpan i kniven är en skärpstav.
Dessa finns i flera modeller, de vanligaste är:

Industridiamant

Funkar på mer eller mindre alla knivar. Det man ska vara försiktig med är att en diamant avverkar mer material än någon annan skärpstav.

Väljer man en skärpstav av industridiamant så är det bra om den har väldigt fina korn. Detta är för att minimera avverkningen samt minska risken att man profilerar om kniven

Keramiskt

Keramisk stav avverkar väldigt lite material, denna är bra lämpad till de flesta knivstålen då keramiken är hårdare än alla stålknivar.
Jag rekommenderar en keramisk stav till lite dyrare knivar med hög härdning som klarar att hålla den fina eggen som staven ger.
De flesta keramiska stavarna ligger mellan 800-2000 korn vilket är finkornigt.

Har man en billigare kniv som inte är så hård så är det bättre med medel industridiamant eller ett skärpstål

Härdat stål

Förr i tiden var detta skärpstål det mest förekommande. Nu har keramiska och industridiamanter ersatt mycket utav dessa då dem klarar alla knivstål.

Skärpstålet används primärt för att räta upp en egg som har vikt sig. Skärpstålet skall alltid vara något hårdare än vad kniven är. Det är vanligt att skärpstål har räfflor som hjälper till med att räta upp eggen och ta bort flisor som har gett med sig.

Har du en riktigt hård kniv och ett dåligt anpassat skärpstål så tar kniven skada av att använda detta verktyg.

För bästa resultat ska man alltid anpassa skärpstaven beroende på vilket material man har i eggen på kniven.

Strigel & Polerpasta

För dem som vill gå hela vägen med skärpan så kan man använda sig av ett skinn eller en ”strigel” som det också kallas.
På den kan man applicera polerpasta för ytterligare lite avverkning och finish.
Polerpastan är ofta kromoxid kombinerat med fett med som slipar kniven med hjälp av strigeln som underlag.
Detta är det sista steget man gör för att nå en riktig rakbladsskärpa.