Kolstål – Nördarnas favorit
Traditionellt kolstål är en enkel sammansättning av järn och kol, som genom noggrann härdning uppnår önskad hårdhet beroende på önskad egenskap. Normalt sätt brukar dem landa på någonstans mellan 53-60 HRC för gamla knivstål.
Moderna kolstål har utvecklats med mikrolegeringar, vars små tillsatser förbättrar specifika egenskaper, som härdbarhet och nötningsmotstånd. Ska man vara petig så är de nya moderna kolstålsknivarna inte rena kolstål utan mikrolegerade stål.
Ett karakteristiskt drag hos kolstålsknivar är deras höga hårdhet, ofta över 60 HRC utan att bli jättespröda. Vad som verkligen skapar deras unika skönhet är dock hur de utvecklar en naturlig patina med tiden och därigenom erhåller en helt individuell karaktär.
Avslutningsvis så är kolstålsknivar i sig vara lätta att underhålla och slipa, eftersom de inte är mättade med höga halter av legeringar som kan göra slipningen tidskrävande och komplicerad. Kolstålsknivar behåller inte skärpan lika länge som kromstål, pulverstål eller superlegeringar med samma hårdhet. Men kan ändå vara ett otroligt bra val med tanke på de andra egenskaperna.
En viktig aspekt att komma ihåg är att kolstålsknivar inte är rostfria. Om de inte behandlas på rätt sätt, kommer de utveckla rost över tiden vilket inte är att förväxla med patina.