Vad betyder denna beteckningen?
Det är en internationell enhet för hårdhet enligt Rockwell skalan ”C”
HRC är en skala från 0 – 100 där 100 motsvarar diamant i hårdhet. HRC är ett mekaniskt test där man använder sig av en diamantspets som går ner i provbiten med en förbestämd kraft. Beroende på hur djup deformationen är avgör värdet.
Så vad säger HRC egentligen?
Det berättar hur hård din kniv är. Detta kommer med både för- och nackdelar.
Alla knivar är härdade och har en optimal funktionell hårdhet.
Tar man en kniv som t.ex. Global (Med stålet Cromova 18) så ligger dem runt 56-58 i HRC. Teoretiskt sett skulle man nog kunna härda dem till 60-61 HRC, men problemet är då att kniven blir alldeles för skör och skulle flisa sig väldigt lätt, vilket inte är önskvärt i ett kök då man gärna vill att en kniv ska kunna tåla lite belastningar. Tar vi istället en Yaxell kniv (Med VG-10 stål) skulle denna kunna klara 61 HRC utan att vara lika skör.
Fördelarna med en hård kniv är att den håller skärpan längre och HRC i knivar är inte linjärt utan funkar som en exponent. Lite lätt förklarat så skulle en kniv med 55 HRC klara 1 vecka i ett normalt hemmakök innan man behöver gå på med skärpstaven, medans en kniv på 61 HRC säkert skulle kunna klara över 2 månader.
Summan är att olika stål och dess legeringar har olika optimala hårdheter. Är du osäker på val av kniv eller har någon fråga gällande köksknivar så tveka inte att höra av dig!