När man köper en kniv så är det ofta två saker man kollar på – pris och utseende.
Enligt mig är detta något som ofta kan bli väldigt fel, eftersom man då lätt missar andra viktiga saker som man bör tänka på när man ska göra sitt inköp.
Det första man ska tänka på, är komforten. En kniv som inte känns bra i handen, riskrerar att försämra matlagningen och få en att tappa den där roliga upplevelsen som man vill åt när man står och ska påbörja hackandet. Att känna en form av kontroll när man håller kniven där i handen är något jag själv uppskattar väldigt mycket, och jag anser att just det kan bidra till att man känner sig ännu mer trygg i sin matlagning.
Efter att du har valt ut en kniv som du tycker känns bra, så kommer nästa grej som kan vara bra att lägga en extra tanke kring. Och det är det tråkiga, men ack så viktiga underhållet.
Att ta hand om sin kniv kanske inte upplevs som speciellt viktigt, men det är faktiskt mer noga än vad man kan tänka sig. Men, känner man sig inte riktigt haj på hur man ska underhålla en kniv på egen hand, så finns det knivar där behovet av underhåll inte är lika stort. Och då, då är det hårt stål som gäller. Desto hårdare stål, desto längre livslängd på skärpan, och framförallt mer underhållsfritt.
Dock bör man notera att dessa knivar kräver en lite mer försiktig hantering då dessa är en aning skörare, och lätt kan få flisor i bladet. Men trots att den är lite känsligare, så är det ändå ett väldigt bra tips för den som inte riktigt känner sig hemma när det kommer till underhållsbiten, och hellre vill lägga sin tid på annat.
Summan av kardemumman är alltså: Köp en kniv med omsorg, och lägg ner tid på att känna efter om den skulle passa dig. Välj material efter vad du tror kommer vara bäst för dig när det kommer till underhåll och omsorg, och framförallt så behöver man vara lite sann och ärlig mot sig själv.
Vet du med dig att du är en som kanske är lite oförsiktig med dina knivar, då är nog inte en kniv med trähandtag och kolstål ditt bästa val. Utan satsa då istället på en kniv i rostfritt stål som har ett handtag med bra resistans mot väta. Kniven ska vara din bästa vän i köket och inte din fiende, och det kräver lite engagemang. Våga prova och våga utvidga dina vyer i havet av knivar, för jag vet att det kommer bli en helt fantastisk upplevelse och lärdom så fort den rätta kniven är funnen.